Om renovering och cheesecake

Söndagen börjar närma sig sitt slut och i morgon väntar en ny vecka, en vecka som kommer gå i renoveringens tecken! Det blir att riva, riva, riva så att M och "svärfar" kan börja lägga golv när de kommer hem från sin Sverige-vistelse... Jag längtar sååå efter att få ställa i ordning allt på övervåningen och äntligen få flytta upp! Samtidigt kommer vårt nuvarande sovrum bli ett kombinerat gäst-/arbetsrum och det ser jag också fram emot, det ska bli skönt att få datorn och andra tillhörigheter stationerat på en bestämd plats. Dessutom har vi ganska ofta nattgäster och jag vill ju gärna att de känner sig välkomna under sin vistelse, och det ska väl ett gästrum kunna garantera :)


Flaggan hissades i topp på midsommarafton och efter grillningen mumsade vi oss cheesecaken jag hade gjort. Värdinnan plockade även färska jordgubbar från trädgårdslandet och de fungerade perfekt som garnering! Här bjussar jag på receptet:

***

MANGO-APELSIN CHEESECAKE

Botten
1 pkt havrekex
ca 80 g smör eller margarin

Fyllning
5 gelatinblad
1 brk (425 g) mangoskivor i sockerlag 
1 förp (2 dl) vispbar vaniljsås
1 ask (200 g) lätt naturell färskost
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk limesaft
½ dl mango-apelsin juice

Ovanpå
3 gelatinblad
3 dl mango-apelsin juice

Gör så här:
  1. Krossa havrekexen. Smält fettet och blanda det med havrekexsmulorna. Placera ett bakplåtspapper mellan botten och kanten på en form med löstagbar botten (Ø 24 cm). Tryck ut havrekexblandningen till ett jämnt lager på formens botten. Ställ i kylskåp.
  2. Lägg gelatinblad i kallt vatten och blötlägg i minst 10 minuter. Häll av och mosa mangoskivorna (jag brukar göra en pure m.h.a. hushållsassistent). Vispa vaniljsåsen. Blanda mangopuré, vaniljvisp, färskost, socker, vaniljsocker och limesaft. 
  3. Hetta upp mango-apelsin juice och lös upp de urkramade gelatinbladen i juicen. Häll den något avsvalnade gelatinblandningen i ostblandningen och rör om ordentligt. Bred ut över på kexbottnet. Ställ i kylskåp för stelning i åtminstone ett par timmar.
  4. Lägg gelatinblad i kallt vatten och blötlägg i minst 10 minuter. Hetta upp 1 dl juice och lös upp de urkramade gelatinbladet i juicen. Flytta kastrullen från spisplattan. Häll i resten av juicen och rör om. 
  5. Häll försiktigt (så att ostfyllningen inte blandas) juicegélen ovanpå den stelnade ostfyllningen. Låt stelna i kylskåp i minst fyra timmar eller över natten.
  6. Lösgör tårtan och förflytta den till ett serveringsfat. Garnera enligt tycke!

|| images: paulaspalats.blogspot.com ||

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar