Om midsommarens efterrätt


Midsommaren firades, som tidigare nämnt, tillsammans med ett par goda vänner. Jag hade lovat tillreda en efterrätt och denna gång blev det ett säkert kort, nämligen en hallonpannacottapaj som jag gjort otaliga gånger. Pannacottan rör man snabbt ihop och efter några timmars "stelning" har man en smarrig efterrätt som inte är alltför söt! Idag medan jag höll på att rensa (ytterligare några liter) jordgubbar funderade jag på om man skulle kunna byta ut hallonen mot 'gubbar - det borde väl gå an? Det tål att prövas på och kanske det blir redan nu på söndag... Men här är i alla fall receptet med hallon!

***

HALLONPANNACOTTAPAJ

Pajdeg
12 st digestivekex (brownies fungerar också bra)
75 g smält smör

Fyllning
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde (det går lika bra med 2 dl)
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g philadelphiaost

Färska bär till garnering

Gör så här:
  1. Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllninegn görs. 
  2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. 
  3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig. 
  4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något. 
  5. Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner philadelphiaosten och purén i grädden. Vispa ner till en slät kräm och häll den i pajformen. 
  6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär. 

***

Nej nu måste jag sova.
Beachvolleyturnering nere i Syndalen imorgon,
så det är bäst att samla lite krafter!

{ image: paulaspalats.blogspot.com }

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar